Pages

::Followers ♀♂ ::

[the art of pen spinning ]

halu..halu..halu..
Assalamualaikum..

Siapa tahu main pusing-pusing pen/pensel kat tangan?
yang simple-simple biasa lah kan..
for this entry, i'll talk about
'the art of pen spinning'



History: tiada yang konfem..ni serba sedikit:-
1) Ade rekod awal yang mengatakan pen spinning datang dari seorang pelajar dalam pra-perang dunia ke-2 di jepun. (Asahi Shimbun, 31 Januari 2008, halaman 37)

3) Setakat ni takda lagi dokumentari untuk fenomena pen spinning ni Akan tetapi, ramai yang mengatakan daripada Jepun. Sebab yang power-power pon semua orang sana. Antara yang terawal yang ada dalam rekod wiki, Hideaki Kondoh, dia pert.

Mula-mula dia ada tengok orang main (orang tu takde rekod nama die, padan muka), dia nampak pen spinning ni macam mengarut, pastu ada kawan dia ajak, pastu dia pon main lah yang basic-basic je pun. Adalah dalam 2-3 skill. Pastu, dia jadi cikgu dia ajar murid dia pulak. (Eloklah tu kan dari murid die pergi pecahkan pintu toilet. hahah) So, dia adalah tambah lagi 1-2 skill.



4) Sejak dari tu, aktiviti bermain Pen Spinning ni berkembang pesat bak cendawan selepas hujan. Dan bermula dari 2006, website-website Pen Spinning bertambah dan bertambah.

5)Memang ramai mengatakan Pen Spinning rekaan Jepun, tapi idea tersebut asal dari China. Dalam beberapa ratus tahun dulu, Jepun cuba memanipulasi pergerakan penulis kaligrafi China yang menggerakkan dan memutarkan tangan dan pergelangan ketika memegang pen kaligrafi tersebut.

6)Entah lah nak, pakcik pun tak pasti mana yang benar, tapi ni serba sedikit lah. Pasal pakcik pun rajin dok main pen ni time sekolah form4-5 dulu. huhui

7) Sekarang dah ada berpuluh-puluh skills (mungkin ratus) dan combo dalam bermain pen spinning ni.

8) Hobi masing-masing. suka hati lah orang nak hobi apa pun. Ada orang hobi dia tengok mesin basuh berpusing, ada orang hobi dia tengok lembu makan rumput. hangpasaipa. okbye.


Its idea from = China

Invented and studied by = Japanese

Popularized by = Americn
Popular in = Asia


*entry ni dalam draft 4tahun lepas kot. 
ni aku bosan check balik edit sikit post.
rindu jugak zaman blogging dulu.
lepas ni abang belanja video tutorial cara main pen spinning ye. hoho

[ Real Video salji turun. di Indonesia.. ]

Assalamualaikum..
Halu..halu..halu..

Salam sejahtera salam satu bolgger.
kali ni just nak share tentang kepentingan buat simple research or kajian ringkas tentang sesuatu sebelum kita maen share or sebarkan tentang sesuatu itu.

kalau kita maen share je tanpa usul periksa, dan benda yang kita share tu memang tak betul, ataupun salah, atau pun dusta belaka, kita akan terasa betapa dodol nye kita ni..

kalau benda betul dan baik, memang lah amat  digalakkan. dan kalau orang lain pulak sebarkan..
inshaAllah, pahala ilmu yang bermanfaat itu akan sentiasa diperoleh.

ahah, ni ada satu video yang tak berapa baru, tapi macam cool lah..

video

macam tu lah video nya..kalau dah tahu lame, sorry lah..
sebab ni baru saya tengok orang dok share kat facebook. hehe

sebenanye video ni dah lame orang upload kat youtube..tapi sekarang ramai re-upload balik..
video ni memang real ! tapi cerita nya.. tidak..

macam mana nak tahu real ke tak?
cube try cari tengok camne..apa yang korang dapat..
apa pendapat korang.. and apa reason nya..

nanti share lah kat komen ye, kot-kot same ke, laen ke. hehe
berlainan pendapat itu kan penting..



*kenapa berlainan pendapat itu penting?
*nantikan kemunculannya di entry yang akan datang.
*wuu~

[ berakit-rakit ke hulu dulu ye makcik ]

halu..halu..halu..
Assalamualaikum..

Tengkujuh mendatang menyebabkan banjir di sebelah pantai timur semenanjung banjir or bah.
Ramai jugak kawan-kawan aku kat belah-belah sane.. memang teruk katenye..
semoga diorang tabah mengharungi ujian Allah ni..
and semoga tiada kerosakan dan kerugian teruk berlaku. Amin..

ha,.. bagi sesape yang tak tahu lagi cite pasal rumah rakit ni.
aku pun kakak aku cerite..kadang-kadang terlepas pandang..
ni nak ceghite pasal sorang Makcik Enggineer ni..
bukan anak die tau..die tu Ibu tunggal..namo ae Hanisah Mat Sarif, umur 45tahun..
die mule buat rumah rakit dari tahun 2005..aggaran dalam RM4000.


macam banyak jugak kan, tapi kalau nak dibandingkan dengan kerugian yang perlu ditanggung setiap kali banjir lagi besar..kalau dah kena 2-3 kali.. pokai kot..


haa, kite boleh lah ambik iktibar.. pengajaran..ambik perhatian.. or ambik jelah ape-ape yang korang nak..
sediakan payung sebelum hujan, sediakan rakit sebelum banjir.
yang paling penting,
sediakan amalan yang cukup sebelum mati.


*semoga kita berjaya dunia akhirat amin,

[ Apa jadi bila dah lame kite tak blogging? ]

aha, halu..halu..halu..
Assalamualaikum..

Merujuk tajuk di atas..nampak macam nak tanya pun ade..
rase macam nak jawab sendiri pon ade..
atau pon kedua-dua sekali..

biar aku jelah yang taip ye, sebab memang aku yang tengah taip pon.
eerrrrrmmmmmmmmmmm~ amboi panjangnye 'erm' aku ni.. fikir panjang ni..
aha, apa yang jadi bile dah lame tak blogging or update..
(teruk betol rupenye. tak ensem macam aku jugak.haha)
  • Petama-tama view or stats dah konfem decrease.(amboi speaking)
  • Kedua-dua nye..aku dah lupe dah care naip entry..
  • Mesti dah ramai blogger yang femous amous yang bebaru..
  • Mesti banyak cerita hangat pasal bloggers aku terlepas..
  • Dah konfem followers aku dah tak perasan diorang penah datang blog aku ni.hewhew.
  • Lagi ape ye..haa. cube korang gitaw..
Entry ni kira macam nak mula balik lah blogging konon nye kate ko..haha.
mari lah kite ramai-ramai kembali blogging dengan berkhemah..
boleh mengurangkan masalah gejala sosial yang semakin sial sekarang ni.
adui.okbye.

*mencari rentak or care or momentum or idea or keselesaan 
or laen-laen yang berkaitan untuk kembali berblogging ni.
*segala kesulitan dah terkasar bicara harap dimaafikannyeadoi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

As a traveller in this temporary world full of lies.

Daisypath Happy Birthday tickers