::Followers ♀♂ ::

[ gigi bongsu ]

Halu..halu..halu..Assalamualaikum..

Kali ni just nak share pasal gigi bongsu..
Sebab den pon baru je lepas tumbuh gigi yang bongsu tu..
Tapi, aha, sebelom dye tumbuh....
Sape yang dah tumbuh gigi bongsu mesti taw..

Sebelom dye tumbuh, gusi akan bengkak..
Dekat bahagian hujung gusi tu yang gigi nak tumbuh tu lah..
1st day bengkak siket, 2nd day bengkak banyak lah..
*sakit dan amat tidak selesa..

Lepas tu ade jamuan aidilfitri dan bubur lambok..
Sakit nak makan..
tapi pakso jugak, bak kate orang jangan dimanjakan..
den pakso-pakso, gigit-gigit, tekan-tekan..
Alhamdulillah, bengkak kat gusi tu pon surut..Tension pon berkurang..
Dan semakin banyak bercakap..

( ni bukan gambo den )

Kalau tak, membe den semua tanye apsal diam je? Apsal diam je? Apsal muke ketat? Haha, nak cakap pon susah, mane tak diam.. nak cakap pon sakit, mane tak ketat muka nye..Bile bengkak dah surut, ntah ade cecair ape dalam tu, masam-masam manis..huhu..Untuk yang belom kena, bersedia lah..huhu.. sakit dalam 2-3 ari..Bergantung pada diri sendiri nak elok cepat ke lambat…hehe


*petua untuk sakit gusi versi bapak aku*

1. hancurkan panadol, jangan sampai jadi tepung dah lah..sedang-sedang..

2. letak dekat tisu, agak-agak saiz besar gusi yang bengkak tu

3. gigit kat bahagian gusi yang bengkak.

4. kalau boleh, jangan bagi kena gigi lain, takut rosak kena panadol tu.

insyaAllah, sakit akan beransur pulih.. :)


~habes cerita~

3 Coretan Jari:

Budak Chomot said...

Gigi bongsu den tak tumbuh lagi. Takut ni hah -.-

apeXogamY said...

prepare for it :E haha

KECIK said...

Sumpah sakit. HAHAHA. nak buat ape pon tak boleh :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

As a traveller in this temporary world full of lies.

Daisypath Happy Birthday tickers