::Followers ♀♂ ::

[ Sungai Warna Hijau ? : PTG2 ]

halu..halu..halu..
Assalamualaikum..

Kali ni aku share cite pasal sungai berwarna hijau..
apa reaksi korang kalau tengok depan mata? aku pon tak tahu sebab belum pernah sampai lagi..
mule-mule ade jugak terlintas kat dalam kepala otak aku, entah-entah ade kilang or orang2 yang tuang bahan kimia, pewarna or something like it kat dalam sungai ni.. tapi..memang ade pon..ter lah tapi..bukan sengaja.
tapi lagi, diorang terkejut kehidupan semua rileks je macam takde ape-ape..kire tak bahaya lah..
ushar cket~



Sungai ni terletak di Goldstream Park, Kanada.
Menurut kementerian alam sekitar kat sane, apa yang menyebabkan air sungai tu jadi/ kelihatan berwarna hijau ialah tindak balas kimia dalam air yang dikenali sebagai "FLUORESCEIN".. tu yang ada warna hijau fluoresent kot.. tapi, jangan risau, bahan kimia tersebut tak mengandungi toksik & tak menjejaskan habitat semula jadi kawasan sungai tersebut.. dan lagi penting, takde alkohol,
so, sape terniat nak minum tu, lai lai, kita minum bersama..haha :D


mesti macam teruja je kan..disebabkan bahan kimia tersebut tak mengandungi sisa toksik, jadi sungai ini tak dikategorikan sebagai tercemarlah kan.. lagipun, boleh jadikan tarikan pelancong lagi..
disebabkan aku pon macam tertarik, aku nak masukkan dalam senarai tempat yang aku nak singgah satu hari nanti kalau ade rezeki.. :D

ape-ape pon, Subhanallah n hijau tetap best, tengok entry ni, GREEN IS HIJAU. :D

6 Coretan Jari:

Ammelia Yusoff said...

menarik nye!

Nurhasnatul Nabila said...

eyh mcm cantik jerrrr.... :)
hijau tenang nyerrrr

Fiza Suhaimi said...

Subhanallah, memang teruja fiza tengok air sungai warna hijau !

Mudah-mudahan kalau awak ada rezeki, awak akan sampai sana. InsyaAllah :)

apeXogamY said...

Ammelia: agak menarik kan..hehe

Nabila: mcm cantik kan..huhu

hehe, tu pun kali die masih warna hijau lagi..haha :D

miss fluffy said...

dasyat..sungai ijau..hiksXD

Teenager Housemaid said...

ah, bestnya... memang unik sungai ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

As a traveller in this temporary world full of lies.

Daisypath Happy Birthday tickers