::Followers ♀♂ ::

[ kanak-kanak perempuan lebih pandai? ]

halu..halu..halu..
Assalamualaikum..

Tadi kemas buku cket.. pastu terjumpe buku, estidotmy.. pastu terbace cite cket..
ade dengar cite tak yang mengatakan budak kanak-kanak pompuan lagi pandai daripada lelaki?
betol ke kanak-kanak pompuan lagi pintar atau belajar lebih pantas berbanding dengan kanak-kanak lelaki..? Perkara ni mungkin benar kalau kita guna chimpanzee sebagai pertandingan..

ade pakar chimpanzee buat kajian Tanzania, Afrika Timur :~
  • chimpanzee betina guna kayu cungkil anai-anai 2 tahun lebih awal daripada yang jantan..
  • chimpanzee betina selalu tengok mak dye cara nak kutip serangga..tapi, yang jantan pulak lebih suke main-main and panjat pokok..
tapi, chimpanzee jantan jugak yang akan pergi berburu dan cari rezeki dulu ..
(nak buat macam mane kan, nak cari nafkah anak bini..)




Dalam kehidupan kite pulak,sememangnye kanak-kanak pompuan biasanye selalu ade minat belajar, membaca dan menulis lebih awal kan....
kanak-kanak lelaki pulak lebih suke bermaen, lari-lari kehulu-kehilir...(ade je jugak gurl yg macam ni)

so, apex rase...kanak-kanak pompuan bukan lebih pandai..tapi just lebih awal teransang kepale otaknye untuk menuntut ilmu berbanding lelaki.. al maklumlah, pompuan kan lebih awal matang berbanding lelaki..huhu

as the saying goes, " hero kalah dulu"

ape-ape pon, time sekolah teknik sepang dulu tetap lelaki jugak yang jadi top student walaupon time test or exam gurl yang gempak.. setakat ni kalau tak silap, dah 5 tahun berturut-turut lelaki yang jadi top student..termasok tahun ni..(walaupon bukan apex =.=)




:: heppY meMandaikan diRi ye semuA::

16 Coretan Jari:

mykhalis said...

kebanyakannya memang bagitu, budak laki nie memang kuat main,tapi kalau dah datang keinsafan..memamng tercicitla budak pompuan nak kejo..heh

hottest entry di blog khalis :
Filem Titanic 3D james camaroon mungkin dibuat sempena ulangtahun kejadian itu

Bentuk speaker yang cool dan menarik

=YunChanKhalid= said...

oh ya? memang kanak2 peremppuan jauh lebih bijak. ;p. tapi beees student skola saye yg dpy 10a+ adalah lelaki. hahahahaha.[seeempena result lol]

[ apexogamy ] said...

mykhalis : laki memang slow and steady.. hero kalah dulu..huhu

[ apexogamy ] said...

=YunChanKhalid=: pompuan mmg lebih rajin.. tp top stdent selalu nye mmg lelaki..huhu :P

acan ketot said...

haha..
gender bias lah apex ney..

[ apexogamy ] said...

huh? hehehe.. :P

Rose Johari said...

hahaha, sy akui. susah nak nmpk lelaki yg rajin study...dorang lebih kpd sukan..tapi...bila result dah kuar..gempaklah pula!!!...

Teenager Housemaid said...

hmm..
bagi saya lelaki sebenarnye lebih pandai... sebab kita tak boleh nafikan lelaki ade 9 akal..
tapi..sebab perempuan ni..dia lebih fokus dan rajin..pasal tu zaman sekarang ni nampak perempuan lebih pandai..
lelaki zaman sekarang pulak pemalas dan lebih kepada nak enjoy..thats why diorang tak dapat nak tandingi perempuan...
perempuan bijak sebab dia rajin, fokus dan berusaha..
Allah kan adil..walaupun dia bagi lelaki 9 akal... tapi Dia juga adil pada perempuan...
sebab siapa yang berusaha dan banyak berdoa..mereka lebih berjaya..
=)

[ apexogamy ] said...

Rose Johari : itu lah pasal.. tapi ade je jugak pompuan yg top student kan.. :)

[ apexogamy ] said...

Teenager Housemaid : betol2.. mungkin lelaki gunakan 9 akal diorang gile2 time jawab exam.. tp kalau dh malas mcm apex ni.. tahu jelah jwapan nye kan.. :P
and, "sape usaha lebih, memang dpt lebih kan' :)

NAD_YA said...

stuju2 :)

Teenager Housemaid said...

so..apelagi apex! berusaha lah!
chaiyok2!
arha~

Cik Jari said...

aah..cikgu salu kata,laki nih kool sgt..lambat sket die sprinter...

so,kalau laki tuh lembab n teh beginning,jgn sangka die ta leh pintas pompuan yg dah jaun 5meter pecut kat depan...(hehe,nih analoginye)

cIk IRa NuR HeaRT said...

pmpuan vs laki in study = pmpuan
pmpuan vs laki in life = laki

same rata jer :P

ape2 pn laki n pmpuan ad kelebihan masing2 :)

CiK GorGeouS ! said...

kupasan yg menarik...mengikut kajian kaunseLing dan psikoLogi, daLam badan perempuan ada hormon LeLaki dan tak aktif sgt sebeLum umur cecah 40...daLam badan LeLaki ada hormon wanita yang sama juga hanya akan muLai aktif Lepas 40....Laki ke,pompuan kee...same je...mentaLiti tuh yg penting..
btw, muke nampak famiLiar Lah =)

♥sophie♥ said...

haha XD gurl rajen study,,
but lelaki mmg otak lebih pandai dry girl sbnanyer :) :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

As a traveller in this temporary world full of lies.

Daisypath Happy Birthday tickers