::Followers ♀♂ ::

[ jam tertinggi di dunia ]

halu..halu..halu..
Assalamualaikum..

kali ni just nak share tentang MENARA JAM tertinggi kat dunia setakat ni..
diberi nama, MENARA AL-BAIT (Clock Royal Tower) dekat Mekah..


(lagi tinggi daripada KLCC)

(cool kan)

(subhanallah.. :)

  1. Di bina pada tahun 2004.
  2. Berada sekitar 50 meter dari Masjid Agung Mekah..
  3. Berketinggian 1.970 kaki ( hampir 600 meter)
  4. Ukuran lantai berukuran 4.8 mater persegi.
  5. Terdapat 76 tingkap dan 76 lif.
  6. Menara tertinggi kedua di dunia setelah Burj Khalifa di Dubai.
  7. Di dalam menara terdapat hotel, pusat perbelanjaan, dan ruang konferensi.
  8. Terdiri atas empat sisi, jam ini berdiameter 151 kaki, akan diterangi dua juta lampu LED, dilengkapi tulisan Arab berukuran besar yang berbunyi Allahu Akbar pada setiap sisi wajahnya. Sementara baru satu dari empat sisi jam yang telah selesai dan ditutup dengan 98 juta lembar kaca mosaik.
  9. Jam dapat terlihat lebih dari 25 kilometer
  10. Enam kali lebih besar berbanding jam Big Ben di London.
  11. Warga Mekkah juga akan diingatkan waktu salat lewat lampu hijau dan putih, yang menyala lima kali sehari. (ade dalam gambar tu)
  12. Di bina oleh syarikat hartanah terbesar di Arab Saudi iaitu Bin Laden Group.
  13. Ade "specialize lighting system" untuk elak kena panahan petir..
Untuk sesape yang minat nak tahu lebih details, dan ade internet yang laju.. boleh tengok video ni..

(memang awesome :D )

bagi sape yang dah tahu, bagus.. bagi yang belum tahu..
jemput lah ambil tahu ye, ni kire kehebatan dan kebanggan umat Islam jugak lah.. (^^,)
bagi yang dah tengok depan mata, jeles lah aku..hehe
insyaAllah, i'll be there some day. :)

5 Coretan Jari:

Gadis mutiara_Solehah said...

Masa pergi 2 taun lpes dkt mekah.. Saya Dpt la tengok menara ni^^.. Awesome<3

cik nurussalwa said...

cool!

apeXogamY said...

Gadis mutiara_Solehah: tahniah. :)
agak jeles di situ..hehe. mesti best an..

apeXogamY said...

kakwa: cool an.. jom gerak sane..hehe

Anonymous said...

Ada apa, ya ini bagian dari menulis adalah benar-benar baik dan saya telah belajar banyak hal dari itu pada topik blogging. terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

As a traveller in this temporary world full of lies.

Daisypath Happy Birthday tickers