::Followers ♀♂ ::

[ jom tengok hujan ]

Assalamualaikum...
Nak cte bebanyak tentang musim hujan skunk nie, dah banyak entry den tgk..
so, cte laen cket lha kali nie... laen cket je pon..hehe



"hujan itukan salah 1 rahmat Allah, so, jangan lha dok kate benda yang tak patot pasal hujan ni yewp" :)

ade tak yang suke tengok hujan? same macam den.. hurm ,den pon tak taw nape suke tengok hujan..
mungkin, sebab dye best kot...

(ni time on the way dari pilah ke seremban)
::tengok ujan dapat pahala kot~
sambil-sambil tengok ujan tu, kita bace ayat nie yewp..

Dalam bulan-bulan ini, tanah air kita sedang musim hujan. Kita diajar oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam, ketika turun hujan, untuk membaca doa berikut ini.
Hujan
Allaahumma shayyiban naafi’an” (HR. Al-Bukhari)




(kisah kat Taman Pelangai, tempat den menetap study kat uitm):-
air hujan mengalir tak benty-benty..air den ini pon nak join jugak..(pegi tandas lha)
masok arini, dah 3 ari hujan berterusan...benty pon adelha 5-6-7-8 minit.
then, fush!!! lebat balik..
pastu, kurang balik..jadi renyai pulak..
next, hujan lagi..
air masok cket dalam umah..seb bek cket, kalau banyak, tak ke dah jadi aquarium umah pak mat..
sungai dah jadi macam tasik kot !..
pokok kelapa sawit dah jadi macam paya bakau sawit !..ih3
kecut bai sume bahagian yang patot..sejuk macam kat overseas..(mcm penah g overseas je)
Ni mungkin Band Hujan seru peminat diorang dari langit kot..hehe

tapi memang 2-3-4-5 ari nie, bukan tempat den je yang ujan..
kengkawan uitm yang dok mereta ceruk pon ujan lebat and ade yang sampai banjir..
perak, johor(paling ramai), selangor, melaka, kedah..sabah..kelantan..
risau pon ade, jangan sampai Malaysia tenggelam dah lah..amin..


(kalau temenung tengok hujan mesti teingat kat yang tersayang, hurm..)

 DOA AGAR HUJAN BERHENTI
 اَللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا وَلاَ عَلَيْنَا، اَللَّهُمَّ عَلَى اْلآكَامِ وَالظِّرَابِ، وَبُطُوْنِ اْلأَوْدِيَةِ وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ
“Ya Allah! Hujanilah di sekitar kami, jangan kepada kami. Ya, Allah! Berilah hujan ke daratan tinggi, beberapa anak bukit perut lembah dan beberapa tanah yang menumbuhkan pepohonan.” [194]
---------------------------------
[194] HR. Al-Bukhari 1/224 dan Muslim 2/614.

::selamaT meneng0k huJaN::
*tenung-tenungkan , dan selamat berkongsi..huhu

p/s: ok lha, pak mat jr undur diri dulu..g tengok hujan jap..huhu

0 Coretan Jari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

As a traveller in this temporary world full of lies.

Daisypath Happy Birthday tickers